Willoughby resident Cheryl Wiens has been named the BC Green candidate in Langley East(Special to Langley Advance Times)

Willoughby resident Cheryl Wiens has been named the BC Green candidate in Langley East(Special to Langley Advance Times)

Candidate Q&A: Cheryl Wiens

Wiens is running in Langley East for the Green Party

Cheryl Wiens, Green Party

A 35-year-old agricultural scientist from Willoughby

BIO:

Shortly after becoming a mother in 2016, I became concerned about my daughter’s future. Each day when I drop her off at daycare, I think “what will her future hold?”.

COVID-19 has changed the way we live. But before this pandemic, climate change was already impacting our lives, already changing the way we live or will be forced to live in the near future.

I have hope and a plan for a better British Columbia. This election, we can make a change.

I’m choosing to run in Langley East because it’s time to expect more from our elected officials. It’s time to make evidence-based decisions that result in a fair economy, a healthy community, and a promising future for everyone who calls Langley home.

Facebook: @CherylWiens4Langley

Twitter: @GreenEconomyNow

Website: cherylwiens.ca

Phone: 778-853-0127

.

CANDIDATE Q&A:

To help voters make their choices on election day, the Langley Advance Times is asking local candidates a series of questions on issues of importance, asking each candidate to participate.

They were asked to a ‘yes’, a ‘no,’ or a ‘don’t know’ (Y,N,D) response to EACH of the numbered questions for the grid published in the Oct. 15 edition of The News. Candidates were also invited to expand on ANY OR ALL of the questions (to a maximum of 200 words each), with one of their choice to be included in our print edition on Oct. 22. Here’s all their replies.

.

1. Would you vote to fund additional supportive housing units in Langley to reduce homelessness?

Answer: Yes.

2. Is lowering taxes the best route to economic recovery from the COVID-19 recession?

Answer: No.

3. Should the province provide B.C. residents with a universal basic income?

Answer: Yes.

4. Should the B.C. government restrict large, industrial cannabis greenhouses from operating in the ALR?

Answer: Yes. We should regulate cannabis greenhouses to ensure the smell and/or light does not become a nuisance and the soil remains viable for future food-growing purposes.

5. Should the B.C. government speed up the widening of Highway One into the eastern Fraser Valley?

Answer: No. Widening roads is not a solution to congestion. Investments in alternative transportation (cycling, walking and public transit) will provide commuters with more cost-effective, healthier, and sustainable options than private vehicles.

6. Should cities and school districts be allowed to go into debt during the pandemic?

Answer: No. The provincial and federal governments should support cities and school districts with funding to prevent deficits while ensuring critical services continue uninterrupted.

7. Should the province stop prosecuting drug possession to help fight the overdose epidemic?

Answer: Yes. Drug addiction is a health issue; criminalizing it is expensive and does not work.

8. Should the province divert funding away from policing and towards social and mental health services?

Answer: Yes. Police have been unfairly saddled with a myriad of social and health issues that are not criminal in nature. We shouldn’t require police to be mental health and social services experts. Funding should be allocated accordingly and police should be freed up to deal with criminal matters.

9. In the era of Black Lives Matter, should B.C. increase the penalties for hate speech?

Answer: Yes. Though I think it is more important we focus on getting better at prosecuting hate speech and hate crimes, as opposed to just raising the penalties.

10. Would you support more public schools moving to a year-round education model?

Answer: Yes. Year-round schooling has been shown to benefit the students who are least likely to succeed otherwise.

.

Like us on Facebook and follow us on Twitter

AldergroveBC politicsBC Votes 2020

Get local stories you won't find anywhere else right to your inbox.
Sign up here

Just Posted

John Horgan meets with candidates Pam Alexis and Preet Rai and local citizens in Abbotsford on Wednesday afternoon. (Submitted)
NDP Leader John Horgan campaigns in Abbotsford with local candidates

Horgan meets with hopefuls Pam Alexis and Preet Rai on Wednesday afternoon

This 2020 electron microscope image made available by the National Institute of Allergy and Infectious Diseases shows a Novel Coronavirus SARS-CoV-2 particle isolated from a patient, in a laboratory in Fort Detrick, Md. THE CANADIAN PRESS/AP-NIAID/NIH via AP
COVID case confirmed at Fort Langley Seniors Community

One of five new cases reported by Fraser health Authority

John Horgan brought the NDP campaign to Langley on Wednesday, Oct. 21, just three days before the B.C. vote (Matthew Claxton/Langley Advance Times)
Horgan brings NDP campaign to Langley

Predicts gains, says people are looking at the party ‘differently’ after three years

Abbotsford South Green Party candidate Aird Flavelle. (Aird Flavelle/Special to The Star)
VIDEO: Aird Flavelle only Abbotsford South candidate to answer climate change questions

TWU Environment Club and Climate Crisis Langley Action Partners hosted zoom meeting last week

Mary Foote (right) took part in the Gutsy Walk in August 2020 at the age of 104. She was joined by son in-law Clarence and daughter Edith Olson. (family photo)
Langley woman turns 105 on Oct. 25

In August, Mary Foote took part in the Gutsy Walk to battle Crohn’s and Colitis

RCMP. (Phil McLachlan - Black Press Media)
British Columbia man dies during ski trip near glacier west of Calgary

Kananaskis Public Safety and Alpine Helicopters responded around 2:30 p.m.

Prime Minister Justin Trudeau arrives on Parliament Hill in Ottawa on Monday, Oct. 19, 2020, following a week-long break for the House of Commons. THE CANADIAN PRESS/Sean Kilpatrick
One crisis after another for Trudeau since last federal election one year ago

It has been a year of unprecedented calamity and crisis

Is it time to start thinking about greener ways to package cannabis?

Packaging suppliers are still figuring eco-friendly and affordable packaging options that fit the mandates of Cannabis Regulations

Join Black Press Media and Do Some Good

Pay it Forward program supports local businesses in their community giving

Rio Tinto Alcan’s aluminum smelter at Kitimat competes against producers in the Middle East and Russia that have no carbon tax. (Rio Tinto)
B.C. carbon tax highest in Canada, export industries unprotected

B.C. NDP, B.C. Liberals say they’re looking at exemptions

In this file photo, snow is seen falling along the Coquihalla Highway. (Liam Harrap/Revelstoke Review)
Weather statement issued for Coquihalla, Hwy 3, as arctic front approaches

The early season snowfall expected to hit Fraser Valley, Friday, Oct. 23

(Pixabay)
Vancouver teacher suspended after swearing, touching students and complimenting underwear

McCabe touched students, including rubbing their backs and necks, touching their hair and hugging them

Most Read