Willoughby resident Cheryl Wiens has been named the BC Green candidate in Langley East(Special to Langley Advance Times)

Willoughby resident Cheryl Wiens has been named the BC Green candidate in Langley East(Special to Langley Advance Times)

Candidate Q&A: Cheryl Wiens

Wiens is running in Langley East for the Green Party

Cheryl Wiens, Green Party

A 35-year-old agricultural scientist from Willoughby

BIO:

Shortly after becoming a mother in 2016, I became concerned about my daughter’s future. Each day when I drop her off at daycare, I think “what will her future hold?”.

COVID-19 has changed the way we live. But before this pandemic, climate change was already impacting our lives, already changing the way we live or will be forced to live in the near future.

I have hope and a plan for a better British Columbia. This election, we can make a change.

I’m choosing to run in Langley East because it’s time to expect more from our elected officials. It’s time to make evidence-based decisions that result in a fair economy, a healthy community, and a promising future for everyone who calls Langley home.

Facebook: @CherylWiens4Langley

Twitter: @GreenEconomyNow

Website: cherylwiens.ca

Phone: 778-853-0127

.

CANDIDATE Q&A:

To help voters make their choices on election day, the Langley Advance Times is asking local candidates a series of questions on issues of importance, asking each candidate to participate.

They were asked to a ‘yes’, a ‘no,’ or a ‘don’t know’ (Y,N,D) response to EACH of the numbered questions for the grid published in the Oct. 15 edition of The News. Candidates were also invited to expand on ANY OR ALL of the questions (to a maximum of 200 words each), with one of their choice to be included in our print edition on Oct. 22. Here’s all their replies.

.

1. Would you vote to fund additional supportive housing units in Langley to reduce homelessness?

Answer: Yes.

2. Is lowering taxes the best route to economic recovery from the COVID-19 recession?

Answer: No.

3. Should the province provide B.C. residents with a universal basic income?

Answer: Yes.

4. Should the B.C. government restrict large, industrial cannabis greenhouses from operating in the ALR?

Answer: Yes. We should regulate cannabis greenhouses to ensure the smell and/or light does not become a nuisance and the soil remains viable for future food-growing purposes.

5. Should the B.C. government speed up the widening of Highway One into the eastern Fraser Valley?

Answer: No. Widening roads is not a solution to congestion. Investments in alternative transportation (cycling, walking and public transit) will provide commuters with more cost-effective, healthier, and sustainable options than private vehicles.

6. Should cities and school districts be allowed to go into debt during the pandemic?

Answer: No. The provincial and federal governments should support cities and school districts with funding to prevent deficits while ensuring critical services continue uninterrupted.

7. Should the province stop prosecuting drug possession to help fight the overdose epidemic?

Answer: Yes. Drug addiction is a health issue; criminalizing it is expensive and does not work.

8. Should the province divert funding away from policing and towards social and mental health services?

Answer: Yes. Police have been unfairly saddled with a myriad of social and health issues that are not criminal in nature. We shouldn’t require police to be mental health and social services experts. Funding should be allocated accordingly and police should be freed up to deal with criminal matters.

9. In the era of Black Lives Matter, should B.C. increase the penalties for hate speech?

Answer: Yes. Though I think it is more important we focus on getting better at prosecuting hate speech and hate crimes, as opposed to just raising the penalties.

10. Would you support more public schools moving to a year-round education model?

Answer: Yes. Year-round schooling has been shown to benefit the students who are least likely to succeed otherwise.

.

OTHER LOCAL CANDIDATE Q&As:

Langley Riding:

Candidate Q&A: Shelly Jan

Candidate Q&A: Bill Masse

Candidate Q&A: Andrew Mercier

Candidate Q&A: Mary Polak

Langley East Riding:

Candidate Q&A: Megan Dykeman

Candidate Q&A: Alex Joehl

Candidate Q&A: Margaret Kunst, BC Liberals

Candidate Q&A: Tara Reeve

Candidate Q&A: Ryan Warawa

.

Like us on Facebook and follow us on Twitter

BC politicsBC Votes 2020Maple Ridge

Get local stories you won't find anywhere else right to your inbox.
Sign up here

Just Posted

Elections BC has sent out almost 700,000 mail voting packages as of Oct. 14 with just under 3.5 million registered voters. (Black Press Media File)
Abbotsford South and West ridings see more than 16,000 votes cast ahead of election

More than a third of all votes have likely been cast already

Students at Brookswood Secondary participated in Student Vote 2020. (Katie Glover/Special to Langley Advance Times)
PHOTOS: Students cast a ballot for Langley candidates

Brookswood Secondary participated in Student Vote 2020

Voting locations in Langley for the 2020 BC provincial election. (Google)
MAP: Voting locations in Langley

Sites will be open from 8 a.m. to 8 p.m.

The possibility of the Canadian Premier League expanding to the Fraser Valley has been floated online. (Facebook photo)
Canadian Premier League possibly eyeing Fraser Valley expansion

Soccer league looking to add ninth team to the mix, B.C. markets potentially rumoured

Aldergrove legion Branch 265 president Doug Hadley presents a poppy to Langley Township mayor Jack Froese. (Madeline Roach/Special to the Aldergrove Star)
Poppy sales begin at Aldergrove legion branch #265

Branch president Doug Hadley shared the poem Who is a Veteran to begin the time of remembrance

B.C. provincial health officer Dr. Bonnie Henry gives a daily briefing on COVID-19 cases at an almost empty B.C. Legislature press theatre in Victoria, B.C., on March 25, 2020. (Don Craig/B.C. government)
B.C. sees 223 new COVID-19 cases, now 2,009 active

Two new care home outbreaks in Surrey, Burnaby

100 Mile Conservation officer Joel Kline gingerly holds an injured but very much alive bald eagle after extracting him from a motorist’s minivan. (Photo submitted)
B.C. driver thought he retrieved a dead bald eagle – until it came to life in his backseat

The driver believed the bird to be dead and not unconscious as it turned out to be

Chastity Davis-Alphonse took the time to vote on Oct. 21. B.C’s general Election Day is Saturday, Oct. 24. (Chastity Davis-Alphonse Facebook photo)
B.C. reconciliation advocate encourages Indigenous women to vote in provincial election

Through the power of voice and education Chastity Davis-Alphonse is hopeful for change

Is it time to start thinking about greener ways to package cannabis?

Packaging suppliers are still figuring eco-friendly and affordable packaging options that fit the mandates of Cannabis Regulations

Join Black Press Media and Do Some Good

Pay it Forward program supports local businesses in their community giving

White Rock RCMP Staff Sgt. Kale Pauls has released a report on mental health and policing in the city. (File photos)
White Rock’s top cop wants to bill local health authority for lengthy mental-health calls

‘Suggestion’ included in nine-page review calling for ‘robust’ support for healthcare-led response

A Le Chateau retail store is shown in Montreal on Wednesday July 13, 2016. Le Chateau Inc. says it is seeking court protection from creditors under the Companies’ Creditors Arrangement Act to allow it to liquidate its assets and wind down its operations.THE CANADIAN PRESS/Ryan Remiorz
Clothing retailer Le Chateau plans to close its doors, files for CCAA protection

Le Chateau said it intends to remain fully operational as it liquidates its 123 stores

The family of Anika Janz, who died after collapsing at school, has launched a GoFundMe to assist with funeral proceedings. (GoFundMe photo)
Family of student who died launches GoFundMe

Rick Hansen Secondary School student Anika Janz, 14, died after collapsing in PE class

Most Read