Ryan Warawa is running for the BC Conservatives in Langley East. (Ryan Warawa/Special to the Langley Advance Times)

Ryan Warawa is running for the BC Conservatives in Langley East. (Ryan Warawa/Special to the Langley Advance Times)

Candidate Q&A: Ryan Warawa

Warawa is running for the BC Conservatives in Langley East

Ryan Warawa, BC Conservative

A 44-year-old Willoughby resident working in insurance

BIO:

Ryan Warawa is a group benefits professional in the insurance industry. He was born in Langley to Diane and Mark Warawa, and is a lifelong resident of Greater Vancouver. Five generations of the Warawa family have been residents of the Langley community.

He joined the Conservative Party of Canada in 2003, and worked on the successful nomination campaign of his father in the Langley electoral district in 2004. He also joined the Conservative Party of BC in 2004, and has served as a Vice President, President, Past President, and Regional Director on the provincial Board of Directors. In 2008, Ryan was the Candidate in Vancouver East for the Conservative Party of Canada.

Ryan enjoys volunteering with his church, and advocating mental health issues.

Facebook: www.facebook.com/warawa

Twitter: @warawa

Website: www.ryanwarawa.com

Phone: 604-807-4707

.

CANDIDATE Q&A:

To help voters make their choices on election day, the Langley Advance Times is asking local candidates a series of questions on issues of importance, asking each candidate to participate.

They were asked to a ‘yes’, a ‘no,’ or a ‘don’t know’ (Y,N,D) response to EACH of the numbered questions for the grid published in the Oct. 15 edition of The News. Candidates were also invited to expand on ANY OR ALL of the questions (to a maximum of 200 words each), with one of their choice to be included in our print edition on Oct. 22. Here’s all their replies.

.

1. Would you vote to fund additional supportive housing units in Langley to reduce homelessness?

Answer: Yes. The Conservative Party of BC supports allocating up to 1% of existing Crown Land to development that will promote more affordable housing for British Columbians, and I support funding additional supportive housing units in Langley East.

2. Is lowering taxes the best route to economic recovery from the COVID-19 recession?

Answer: The Conservative plan for BC’s economic recovery includes eliminating the carbon tax, raising the basic personal income tax exemption, and creating local tourism tax credits.

3. Should the province provide B.C. residents with a universal basic income?

Answer: No. I support reducing the income tax burden on each BC resident by increasing the basic personal income tax exemption, which will provide targeted tax relief for taxpayers.

4. Should the B.C. government restrict large, industrial cannabis greenhouses from operating in the ALR?

Answer: Don’t know. Local residents should be consulted for any proposed new industrial cannabis greenhouses.

5. Should the B.C. government speed up the widening of Highway One into the eastern Fraser Valley?

Answer: Yes. I support the widening of Highway One into the eastern Fraser Valley. However, we also need to invest in greener transportation options. There are still no plans to invest in rail transportation for the Valley and for Langley East, which is unacceptable to me. I support re-establishing the former BC Electric Railway Interurban line, which would connect Langley, Abbotsford, and Chilliwack to the rest of the TransLink transportation grid — including the expansion of Skytrain to Langley. Taxpayers in Langley East are currently paying 18.5 cents per litre of gasoline to TransLink, and a portion of that has paid for Vancouver’s transportation system, including the following SkyTrain lines: Expo Line, Millennium Line, Canada Line, Evergreen Line — and now the proposed Surrey-Langley line and Broadway Subway. While I agree with the proposed Skytrain expansion, the citizens of Langley East deserve to be part of the discussion, and included in these expansion plans.

6. Should cities and school districts be allowed to go into debt during the pandemic?

Answer: Yes.

7. Should the province stop prosecuting drug possession to help fight the overdose epidemic?

Answer: No.

8. Should the province divert funding away from policing and towards social and mental health services?

Answer: No.

9. In the era of Black Lives Matter, should B.C. increase the penalties for hate speech?

Answer: No.

10. Would you support more public schools moving to a year-round education model?

Answer: Yes, should the request to do so originate with the parents and teachers of any given public school.

.

________________________________

Like us on Facebook and follow us on Twitter

AldergroveBC politicsBC Votes 2020

Get local stories you won't find anywhere else right to your inbox.
Sign up here

Just Posted

Signs at a new COVID-19 testing and collection centre at 14577 66th Ave. in Surrey. It was relocated from an urgent primary care centre near Surrey Memorial Hospital. This new centre allows for up to 800 tests per day, which is 550 more than the previous centre, according to Fraser Health. (Photo: Lauren Collins)
More than 200 new COVID-19 cases linked to Fraser Health region: Dr. Henry

Provincial health officer appeals to people to keep gatherings small

Adrian Dix was flanked by Langley East NDP candidate Megan Dykeman (left) and Langley NDP candidate Andrew Mercier (right) during a Thursday morning campaign stop near Langley Memorial Hospital. (Matthew Claxton/Langley Advance Times)
NDP’s Dix makes campaign stop in Langley to talk health

The latest visit by a high-profile NDP candidate comes close to election day

Elections BC has sent out almost 700,000 mail voting packages as of Oct. 14 with just under 3.5 million registered voters. (Black Press Media File)
Advance poll turnout up, thousands of mail ballots await counting

More than a third of all votes have likely been cast already

SKY Helicopters in Pitt Meadows, run by Langley’s Andrew Westlund, has been recognized globally among travellers for its aviation-based adventure and sightseeing experiences. (SKY Helicopters/Special to Black Press Media)
Pitt Meadows helicopter company lauded by adventure seekers

Langley enterepreneur Andrew Westlund relishes recognition from travellers for SKY Helicopters

Lauren Trotzuk reads ‘Seasons for Stones’ by local author Nikki Bergstresser through a new Langley Arts Council story series. (Screenshot)
VIDEO: Children’s stories read aloud through new Langley Arts Council series

A new video, hosted by Lauren Trotzuk, gets published every Wednesday on YouTube

Actor Ryan Reynolds surprised a Shuswap family with a special birthday message to their son who was worried he’d be alone on his 9th birthday on Nov. 24. (Tiffanie Trudell/Facebook)
Ryan Reynolds text almost gives away Shuswap boy’s birthday surprise

Deadpool actor helps remind eight-year-old Canoe resident he’s not alone

Vancouver police reactivated the search for Jordan Naterer Thursday Oct. 22. Photo courtesy of VPD.
Mom of missing Manning Park hiker believes her son is waiting to come home

‘He’s going to come out of a helicopter and say ‘what took you so long?”

Environment Minister George Heyman, Premier John Horgan and Energy Minister Michelle Mungall announce that B.C. Hydro is proceeding with construction of the Site C dam, Dec. 11, 2017. (Tom Fletcher/Black Press)
Site C actions, costs won’t be known until after B.C. election, Horgan says

Peace River diverted for construction of reinforced dam base

Is it time to start thinking about greener ways to package cannabis?

Packaging suppliers are still figuring eco-friendly and affordable packaging options that fit the mandates of Cannabis Regulations

Join Black Press Media and Do Some Good

Pay it Forward program supports local businesses in their community giving

One of the squirrels who ended up having their tails amputated after getting them stuck together with tree sap. (Facebook/Wild ARC)
Squirrels recovering from tail amputation after sap situation near Victoria

BC SPCA Wild ARC says squirrels will be released back into wild, fifth sibling was euthanized

Most Read