Ryan Warawa is running for the BC Conservatives in Langley East. (Ryan Warawa/Special to the Langley Advance Times)

Ryan Warawa is running for the BC Conservatives in Langley East. (Ryan Warawa/Special to the Langley Advance Times)

Candidate Q&A: Ryan Warawa

Warawa is running for the BC Conservatives in Langley East

Ryan Warawa, BC Conservative

A 44-year-old Willoughby resident working in insurance

BIO:

Ryan Warawa is a group benefits professional in the insurance industry. He was born in Langley to Diane and Mark Warawa, and is a lifelong resident of Greater Vancouver. Five generations of the Warawa family have been residents of the Langley community.

He joined the Conservative Party of Canada in 2003, and worked on the successful nomination campaign of his father in the Langley electoral district in 2004. He also joined the Conservative Party of BC in 2004, and has served as a Vice President, President, Past President, and Regional Director on the provincial Board of Directors. In 2008, Ryan was the Candidate in Vancouver East for the Conservative Party of Canada.

Ryan enjoys volunteering with his church, and advocating mental health issues.

Facebook: www.facebook.com/warawa

Twitter: @warawa

Website: www.ryanwarawa.com

Phone: 604-807-4707

.

CANDIDATE Q&A:

To help voters make their choices on election day, the Langley Advance Times is asking local candidates a series of questions on issues of importance, asking each candidate to participate.

They were asked to a ‘yes’, a ‘no,’ or a ‘don’t know’ (Y,N,D) response to EACH of the numbered questions for the grid published in the Oct. 15 edition of The News. Candidates were also invited to expand on ANY OR ALL of the questions (to a maximum of 200 words each), with one of their choice to be included in our print edition on Oct. 22. Here’s all their replies.

.

1. Would you vote to fund additional supportive housing units in Langley to reduce homelessness?

Answer: Yes. The Conservative Party of BC supports allocating up to 1% of existing Crown Land to development that will promote more affordable housing for British Columbians, and I support funding additional supportive housing units in Langley East.

2. Is lowering taxes the best route to economic recovery from the COVID-19 recession?

Answer: The Conservative plan for BC’s economic recovery includes eliminating the carbon tax, raising the basic personal income tax exemption, and creating local tourism tax credits.

3. Should the province provide B.C. residents with a universal basic income?

Answer: No. I support reducing the income tax burden on each BC resident by increasing the basic personal income tax exemption, which will provide targeted tax relief for taxpayers.

4. Should the B.C. government restrict large, industrial cannabis greenhouses from operating in the ALR?

Answer: Don’t know. Local residents should be consulted for any proposed new industrial cannabis greenhouses.

5. Should the B.C. government speed up the widening of Highway One into the eastern Fraser Valley?

Answer: Yes. I support the widening of Highway One into the eastern Fraser Valley. However, we also need to invest in greener transportation options. There are still no plans to invest in rail transportation for the Valley and for Langley East, which is unacceptable to me. I support re-establishing the former BC Electric Railway Interurban line, which would connect Langley, Abbotsford, and Chilliwack to the rest of the TransLink transportation grid — including the expansion of Skytrain to Langley. Taxpayers in Langley East are currently paying 18.5 cents per litre of gasoline to TransLink, and a portion of that has paid for Vancouver’s transportation system, including the following SkyTrain lines: Expo Line, Millennium Line, Canada Line, Evergreen Line — and now the proposed Surrey-Langley line and Broadway Subway. While I agree with the proposed Skytrain expansion, the citizens of Langley East deserve to be part of the discussion, and included in these expansion plans.

6. Should cities and school districts be allowed to go into debt during the pandemic?

Answer: Yes.

7. Should the province stop prosecuting drug possession to help fight the overdose epidemic?

Answer: No.

8. Should the province divert funding away from policing and towards social and mental health services?

Answer: No.

9. In the era of Black Lives Matter, should B.C. increase the penalties for hate speech?

Answer: No.

10. Would you support more public schools moving to a year-round education model?

Answer: Yes, should the request to do so originate with the parents and teachers of any given public school.

.

OTHER LOCAL CANDIDATE Q&As:

Langley Riding:

Candidate Q&A: Shelly Jan

Candidate Q&A: Bill Masse

Candidate Q&A: Andrew Mercier

Candidate Q&A: Mary Polak

.

Langley East Riding:

Candidate Q&A: Megan Dykeman

Candidate Q&A: Alex Joehl

Candidate Q&A: Margaret Kunst

Candidate Q&A: Tara Reeve

Candidate Q&A: Cheryl Wiens

________________________________

Like us on Facebook and follow us on Twitter

BC politicsBC Votes 2020Maple Ridge

Get local stories you won't find anywhere else right to your inbox.
Sign up here

Just Posted

NEWS FILE PHOTO
Voters in Chilliwack, Abbotsford, Mission and Langley may head back to polls in 2021

Election of local politicians in BC vote would trigger by-elections in several Fraser Valley cities

Bertrand Creek Enhancement Society volunteers clean up Aldergrove streams. (Aldergrove Star files)
Bertrand Creek Enhancement Society looking for new members to help protect Aldergrove waterway

The society hopes to hold stream clean-ups and blackberry bush removal events this fall

Coast Spas in Langley was ordered closed by the Fraser Health Authority after 12 staff came down with COVID-19 (undated Google Street View image)
COVID-19 outbreak closes Langley spa manufacturer

Fraser Health reports 12 employees have tested positive

Ferdinand Bredenholler played the last post at the Fort Langley Remembrance Day service in 2019, when a crowd of 6,500 attended. This year, due to the pandemic, organizers are asking the public to follow the ceremonies online rather than attending. (Langley Advance Times file)
A stay-at-home Remembrance Day planned for Fort Langley

Organizers take the annual ceremony online

Pastor Brad Sumner is inviting Halloween trick-or-treaters to visit the Jericho Ridge Community Church for a COVID-compliant celebration. (Courtesy Jericho Ridge Community Church)
VIDEO: A drive-in Halloween at the Jericho Ridge Community Church

A COVID-compliant event for kids on the Langley-Surrey border

NDP Leader John Horgan celebrates his election win in the British Columbia provincial election in downtown Vancouver, B.C., Saturday, Oct. 24, 2020. THE CANADIAN PRESS/Jonathan Hayward
Horgan celebrates projected majority NDP government, but no deadline for $1,000 deposit

Premier-elect says majority government will allow him to tackle issues across all of B.C.

This Crescent Beach home, located at 12505 22 Ave., was subject of a police search warrant June 18. (Google image)
Civil forfeiture office alleges $2M Surrey home was used to launder cannabis money

Court documents request the home, and $85,000 to be turned over to the government

FILE – Prime Minister Justin Trudeau greets Premier John Horgan during a press conference at the BC Transit corporate office following an announcement about new investments to improve transit for citizens in the province while in Victoria on Thursday, July 18, 2019. THE CANADIAN PRESS/Chad Hipolito
Trudeau congratulates Horgan on NDP’s election victory in British Columbia

Final count won’t be available for three weeks due to the record number of 525,000 ballots cast by mail

Comedic actor Seth Rogen, right, and business partner Evan Goldberg pose in this undated handout photo. When actor Seth Rogen was growing up and smoking cannabis in Vancouver, he recalls there was a constant cloud of shame around the substance that still lingers. Rogen is determined to change that. (Maarten de Boer ohoto)
Seth Rogen talks about fighting cannabis stigma, why pot should be as accepted as beer

‘I smoke weed all day and every day and have for 20 years’

Is it time to start thinking about greener ways to package cannabis?

Packaging suppliers are still figuring eco-friendly and affordable packaging options that fit the mandates of Cannabis Regulations

Join Black Press Media and Do Some Good

Pay it Forward program supports local businesses in their community giving

Provincial Green Party leader Sonia Furstenau speaks at Provincial Green Party headquarters at the Delta Victoria Ocean Pointe in Victoria. (Arnold Lim / Black Press)
VIDEO: Furstenau leads BC Greens to win first riding outside of Vancouver Island

Sonia Furstenau became leader of BC Greens one week before snap election was called

NDP Leader John Horgan elbow bumps NDP candidate Coquitlam-Burke Mountain candidate Fin Donnelly following a seniors round table in Coquitlam, B.C., Tuesday, October 20, 2020. THE CANADIAN PRESS/Jonathan Hayward
Horgan, NDP head for majority in B.C. election results

Record number of mail-in ballots may shift results

RCMP crest. (Black Press Media files)
Mounties looking for teen boy ‘unlawfully at large’ from Riverview psychiatric hospital

Nolan Godron left the hospital, located at 2721 Lougheed Highway in Coquitlam, without consent on Saturday

Most Read