Shelly Jan is running for the BC Conservatives in Langley. (Shelly Jan/Special to the Langley Advance Times)

Shelly Jan is running for the BC Conservatives in Langley. (Shelly Jan/Special to the Langley Advance Times)

Candidate Q&A: Shelly Jan

The Conservative candidate in Langley riding is Shelly Jan

Shelly Jan, Conservative Party

Shelly Jan is an educator who lives in Langley City, aged 54

.

BIO:

Shelly is a fighter that knows what hard work is all about; at only five feet she was a high school starting guard, and was part of a championship team.

She attended university graduating with a Bachelor of Science degree, and then obtained a Master’s Degree in Education.

As a teacher, Shelly became involved in the teacher’s union, gaining experience and practical knowledge in the education sector, health and safety, negotiating contracts, and policy and constitutional development.

Shelly have worked with seniors and young offenders in health care, developed programs, and participated in other outreach to youth, children, those living in poverty and homelessness.

She continues to mentor and empower women, encouraging them to rise to decision making positions where they can make a difference.

Facebook: https://www.facebook.com/ShellyJan4PC/

Twitter: @Shelly4langley

Website: www.shellyjan.com

Phone: 604-707-0007

.

CANDIDATE Q&A:

To help voters make their choices on election day, the Langley Advance Times is asking local candidates a series of questions on issues of importance, asking each candidate to participate.

They were asked to a ‘yes’, a ‘no,’ or a ‘don’t know’ (Y,N,D) response to EACH of the numbered questions for the grid published in the Oct. 15 edition of The News. Candidates were also invited to expand on ANY OR ALL of the questions (to a maximum of 200 words each), with one of their choice to be included in our print edition on Oct. 22. Here’s all their replies.

.

1 Would you vote to fund additional supportive housing units in Langley to reduce homelessness?

Answer: Yes, housing is expensive in Langley and some people just can’t afford rent. I would vote for additional funding BUT with accountability. I don’t believe in giving money to projects without some sort of accountability because it is your money that is being used for these projects. I would also partner with other businesses or agencies for support in other areas of the project.

2. Is lowering taxes the best route to economic recovery from the COVID-19 recession?

Answer: No, it is not. Lowering taxes will deplete income that is needed to help with the Recovery. Some of the Conservatives of BC plan, is to Suspend Carbon Tax, Raise the minimum personal income tax threshold, build a Made in BC manufacturing opportunity, and to have a local tourism tax credit.

3. Should the province provide B.C. residents with a universal basic income?

Answer: No, people who built this country and who come to this country have worked hard to advance Canada to where it is today. I believe that people should be paid for the work that they do. Giving out money with no accountability is wasting the money of the people who have worked long hours to try to feed, clothe and house their families. There are other options to help people who cannot work.

4. Should the B.C. government restrict large, industrial cannabis greenhouses from operating in the ALR?

5. Should the B.C. government speed up the widening of Highway One into the eastern Fraser Valley?

Answer: Yes, this is one way to allow traffic to flow through the Eastern Fraser Valley. It should have been a project 20 years ago, knowing that the population would be expanding. Another option is using the existing rail systems. The Inter-urban tracks are still in place. The tracks and trains need to be modernized, but it would be less expensive than the current plan and would not take as long to complete.

6. Should cities and school districts be allowed to go into debt during the pandemic?

Answer: They don’t have the flexibility to go into debt as the provincial or federal governments.

7. Should the province stop prosecuting drug possession to help fight the overdose epidemic?

Answer: No, because that will not help the overdose epidemic. We need to look at the source of everyone’s issue and deal with individuals. By the way, safe injection sites have not lessened the overdose epidemic. Community organizations who build relationships and help individuals are seeing the best results. I would work with other organizations that have a proven track. We need to look at preventative measures, we need more detox spaces and more supports.

8. Should the province divert funding away from policing and towards social and mental health services?

Answer: This is a complex issue. I would like to look at specialized units in social, cultural and mental health services that work within the police force and is available for every call. Many police officers don’t have training in these areas. Training is needed. Police programs should include various courses that teach on subjects as mental health, racism, cultural practises and other issues that they encounter.

9. In the era of Black Lives Matter, should B.C. increase the penalties for hate speech?

Answer: No. Currently, if you disagree with someone’s ideology, it is considered hate. This would further limit freedom of speech, freedom of thought and freedom of religion.

10. Would you support more public schools moving to a year-round education model

Answer: Yes, however the year round model hasn’t shown that there is an improvement in education outcome for students. Parents, teachers and students seem to like the year round education model. Schools will have to be modernized with Air Conditioning for the extended summer month. Schools in this model resume at the beginning of August.

.

OTHER LOCAL CANDIDATE Q&As:

Langley Riding:

Candidate Q&A: Bill Masse

Candidate Q&A: Andrew Mercier

Candidate Q&A: Mary Polak

.

Langley East Riding:

Candidate Q&A: Megan Dykeman

Candidate Q&A: Alex Joehl

Candidate Q&A: Margaret Kunst, BC Liberals

Candidate Q&A: Tara Reeve

Candidate Q&A: Ryan Warawa

Candidate Q&A: Cheryl Wiens

________________________________

Like us on Facebook and follow us on Twitter

BC politicsBC Votes 2020Maple Ridge

Get local stories you won't find anywhere else right to your inbox.
Sign up here

Just Posted

A case of COVID-19 at Langley Lodge was declared over on Tuesday, Oct. 20, 2020 (Langley Advance Times file)
COVID-19 case over at Langley Lodge

No new cases have been discovered

Police tape is shown in Toronto Tuesday, May 2, 2017. (Graeme Roy/The Canadian Press)
CRIME STOPPERS: ‘Most wanted’ for the week of Oct. 18

Crime Stoppers’ weekly list based on information provided by police investigators

NDP leader John Horgan, with Langley riding candidate Andrew Mercier, announcing a funding pledge to complete the SkyTrain line, in Douglas Park on Thursday, Oct. 8. Today (Oct. 21) Horgan will be returning to Langley to talk about health care and the province’s response to the pandemic. (Matthew Claxton/Langley Advance Times)
Horgan returns to Langley Wednesday to talk health care and pandemic response

BC NDP leader will be joined by local candidates at a residence

A 2018 decision to fly a rainbow flag ended up costing the City of Langley $62,000 in legal fees (Langley Advance Times file)
Human rights win in flag fight cost Langley City $62,000

Report describes process as “lengthy and involved”

Mary Foote (right) took part in the Gutsy Walk in August 2020 at the age of 104. She was joined by son in-law Clarence and daughter Edith Olson. (family photo)
Langley woman turns 105 on Oct. 25

In August, Mary Foote took part in the Gutsy Walk to battle Crohn’s and Colitis

Prime Minister Justin Trudeau is seen during a news conference Tuesday October 20, 2020 in Ottawa. THE CANADIAN PRESS/Adrian Wyld
Trudeau and his family decide against trick-or-treating this year due to COVID

Adhering to local health authorities, Trudeau urges Canadians to do their part in following those guidelines

Surrey RCMP cruisers outside a Newton townhouse Tuesday night. (Photo: Shane MacKichan)
Toddler in hospital, woman dead following stabbings at Surrey townhouse

Police say two-year-old was among victims found at townhouse complex in the 12700-block of 66 Avenue

A Tim Hortons employee hands out coffee from a drive-through window to a customer in Mississauga, Ont., on March 17, 2020. Tim Hortons is ending the practice of double cupping hot drinks, a move the fast food restaurant says will eliminate hundreds of millions of cups from landfills each year. THE CANADIAN PRESS/Nathan Denette
The end of double cupping: Tim Hortons ditches two cups in favour of one with sleeve

Most recycling facilities in Canada don’t recycle single use paper coffee cups because of a plastic lining

Is it time to start thinking about greener ways to package cannabis?

Packaging suppliers are still figuring eco-friendly and affordable packaging options that fit the mandates of Cannabis Regulations

Join Black Press Media and Do Some Good

Pay it Forward program supports local businesses in their community giving

Canada’s Chief Public Health Officer doctor Theresa Tam responds to a question during a news conference Tuesday October 20, 2020 in Ottawa. Canada’s chief public health doctor says in the age of social media, fake news about the COVID-19 pandemic has been spreading faster than the virus itself. THE CANADIAN PRESS/Adrian Wyld
VIDEO: Fake news creates serious issues for battling pandemic, chief public health doc says

Both Tam and Prime Minister Justin Trudeau urged Canadians to be responsible about the information they share

Maple Meadows Station’s new Bike Parkade. TransLink photo
TransLink to remove abandoned or discarded bicycles from bike parkades

Rules at TransLink bike parkades ask customers to use facilities for single day use only

This 2020 electron microscope image made available by the National Institute of Allergy and Infectious Diseases shows a Novel Coronavirus SARS-CoV-2 particle isolated from a patient, in a laboratory in Fort Detrick, Md. THE CANADIAN PRESS/AP-NIAID/NIH via AP
At least 49 cases of COVID-19 linked to wedding in Calgary: Alberta Health

McMillan says the city of Calgary has recently seen several outbreaks linked to social gatherings

Most Read